Friday, January 6, 2017

Breaking News - Radicale Islam, Cyberaanvallen, Digitale veiligheid en Houdbaarheid van het Internet, Trump en Alpen zonder sneeuw

In deze regelmatige "Breaking News" post - met een knipoog naar de waan van de dag van "breaking" nieuwsberichten  - verwijs ik naar artikelen, interviews en andere berichten uit Nederlandse en internationale bronnen, die "breaking news" van context en kleur kunnen voorzien.

In this frequent "Breaking News" section - with a wink and nod to the ever "important" breaking news  - I highlight articles, interviews and other publications from international and Dutch sources, that offer a context to the many breaking news items we all are bombarded with:

Nederland en Islam:
Het Westen moet zich veel weerbaarder opstellen - AD
Een zeer interessant interview in het AD met de Nederlandse hoogleraar sociologie aan de Humboldt Universiteit in Berlijn,  Ruud Koopmans, waarin hij ingaat op het toenemende gevaar van de radicale Islam. Hij stelt dat dit nog steeds in het Westen wordt onderschat: "Wereldwijd zijn er 50 miljoen moslims bereid om geweld te gebruiken." In dit interview zegt hij ook: "Van de moslims van Turkse en Marokkaanse komaf in Nederland moet 45 procent als 'fundamentalistisch' worden beschouwd. Zij tolereren maar één interpretatie van de Koran en stellen die boven de Nederlandse wet. Bij deze groepen is er sprake van sterke segregratie: hun hele leven is ingericht op omgang met gelijkgezinden."  Wordt het niet tijd dat politici en beleidsmakers actie ondernemen op basis van wat deskundigen als Koopmans en ook anderen al jaren beweren of moeten we wachten tot de situatie verder escaleert?

Amerika en cyberaanvallen:
Like Iraq WMD Fiasco, Russia Story Doesn’t Add Up - Mish Talk, een blog op het gebied van economische trends.
Naar aanleiding van de vermeende Russische hackers in de Amerikaanse verkiezingen en de daaropvolgende uitwijzing van Russische diplomaten door de Amerikaanse regering, zet Amerikaanse blogger en econoom Mish Shedlock zijn vraagtekens bij deze beschuldigingen. Daarbij ook verwijzend naar een artikel in het tijdschrift The Rolling Stone (zie hieronder)

Something About This Russia Story Stinks - Matt Taibbi/Rolling Stone
Opvallend verhaal over hoe de Amerikaanse veiligheidsdiensten misschien teveel beinvloed zijn om een objectief oordeel over het Russische hackersverhaal te geven.

Software expert en oprichter van het computerbeveiligingsbedrijf McAfee, John McAfee stelt dat de hacks in de email server van de Democratische Partij niet door Rusland gedaan zijn (zie onderstaand fragment van een interview met hem op het -weliswaar- Russsische kabel TV zender RT)



How a grad student found spyware that could control anybody's iphone from anywhere in the world - Bryan Burrough/Vanity Fair
Het verhaal van Bill Marczak, een promotie kandidaat aan de Berkely Universiteit, verhaalt hoe cyber oorlog nu een nieuwe fase is ingegaan, waarbij....
schemerige bedrijven software aanbieden aan corrupte regeringen, die op hun beurt nu op afstand kunnen inbreken in iPhones en toegang krijgen tot individuele adressen, sms-berichten en telefoongesprekken kunnen afluisteren. Maar erger nog
zogenoemde cyberwapenhandelaren kunnen deze software nu  ook aanbieden aan iedereen die een paar ton te bieden heeft.

Een cyber-wapenhandelaar met zijn geld

The Internet and the Tragedy of the Commons - George Friedman/Friedman's Weekly
Dit artikel van geopolitieke strateeg George Friedman is een brandbrief over de verslechterende situatie op het internet. Hij beschrijft hoe het internet tot een mondiaal publiek goed is geworden, waar iedereen gebruik van maakt maar waarvoor niemand verantwoordelijk is met alle gevolgen van dien. Dit is het zogenoemde "tragedie van de meent". In Friedman's visie bestaat het probleem m.n. uit de ogenschijnlijke tegenstrijdige anonimiteit online en ook het gebrek aan privacy. Door de anonimiteit kan iedereen van alles beweren zonder dat er gevolgen voor die personen zijn, maar de traditionele media die van oudsher betrouwbaar waren en als "arbiter" golden op het publieke terrein hebben dat vertrouwen - m.n. in de VS - steeds meer verloren. Dit laatste is een groot probleem geworden, waardoor ook het internet als publiek goed minder betrouwbaar is geworden. Om de negatieve en onwaarachtige commentaren tegen te gaan, pleit Friedman voor een aanpassing van de privacy waarbij iedereen die gebruik maakt van het internet dat juist onder eigen naam zou moeten doen. Interessant stuk, wel blijft onduidelijk wat Friedman wil doen aan het puur criminele gebruik van het internet.

Amerika en de verkiezingen:
America’s Failures of Representation and Prospects for Democracy - Rob Johnson/Project Syndicate
Rob Johnson, econoom en directeur van de gematigde denktank Institute for New Economic Thinking, verklaart de winst van Trump door het vacuum gecreeerd door het Amerikaanse politieke establishment, Democraten en Republikeinen, die zich op culturele en partijpolitieke onderwerpen richten en het economisch welzijn van de grote meerderheid van hun landgenoten door allerlei oorzaken over het oog zagen. Het is nu aan Trump om zijn beloften aan die landgenoten waar te maken.

Trumpenstein: we have created a monster - Ainslie Macleod
Deze Schotse paragnost en auteur, woonachtig in de Amerikaanse staat Oregon, vergelijkt in dit spiritueel getinte artikel Trump met het monster Frankenstein uit de gelijknamige roman Frankenstein van Mary Shelley. Evenals het oorspronkelijke monster kan men zowel medelijden met Trump hebben, als hem verfoeilijken. "Trump die niet in staat is om liefde te voelen, zal om zich heen slaan zodra hij zich bedreigd, beledigd of oneerbiedig behandeld voelt. Aangezien hij niets kan creeeren, zal hij destructief zijn". Macleod verwacht dus niet veel goeds van Trump, maar hoopt wel dat allerlei personen hun verantwoordelijkheid zullen nemen in de komende tijd om niettemin het goede in de wereld te ondersteunen.

De aaanstaande President van de Verenigde Staten




Planet, People and ...Profit:
Will snow rescue Swiss Alps after dry start to winter? - BBC
Volgens de laatste berichten was het in 1864 dat voor het laatst zo weing sneeuw is gevallen in de Zwitserse Alpen als tijdens de afgelopen kerstperiode. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor skieers, ski-oorden en hotels, maar de voorlopige aanpak lijkt de problemen echter groter te maken, namelijk om kunstmatige sneeuw te produceren. Dit kost veel energie en water, en is bovendien de reden dat skipassen steeds duurder worden. Lijkt mij niet echt een duurzame oplossing.

Zwitserland in de winter



No comments:

Post a Comment