Friday, January 13, 2017

Reflectie op een veel besproken verkiezing - in Civis Mundi -

Deze week is mijn artikel,
"Reflectie op een veel besproken verkiezing" verschenen in Civis Mundi, een online politiek-cultureel tijdschrift.

Dit artikel is mijn voorlopige "samenvatting" van de gevolgen van de afgelopen Amerikaanse verkiezingen. Ik beschrijf de - vele - verliezers, en de voorlopige winnaars. Hoe het ook verder zal lopen, wat vast staat is dat de onzekere tijden waarin de Westerse wereld al een tijdje in rondwaart, er niet zekerder op zullen worden.

Mijn artikel begint als volgt:

"Het is nu al weer bijna twee maanden geleden dat de Amerikaanse verkiezingen gehouden werden en in een grote verrassing zijn geeindigd: tegen de verwachtingen in van de meeste opinieonderzoeken en politieke deskundigen, was het niet Hillary Clinton, maar Donald Trump die op 20 januari de volgende 45e president van de Verenigde Staten zal worden.

Ik was zelf in New York aanwezig op de dag van de verkiezengen en voelde toen de spanning in de lucht. Spanning die uit de continue media-aandacht bleek, maar ook uit de lange rijen kiezers buiten de stemlokalen was af te leiden. Dit leek meer spanning over hoe de Amerikaanse kiezers met de uitslag zouden omgaan, maar toch niet echt in de verwachting dat Trump zou winnnen. Die verkiezingsavond keek ik afwisselend naar verschillende zenders, het rechtse Fox, het linkse MSNBC en naar de traditionele omroepen die zogenaamd het midden van het politieke spectrum bestrijken. Uit de eerste binnenkomende uitslagen leek het dat Clinton op een verwachte overwinning zou afkoersen. Dat werd ook bevestigd door de Democatische deskundigen die in de televisiestudio’s hun commenaar geven. Naarmate de avond vorderde en Trump steeds meer stemmen leek binnen te halen in belangrijke staten zoals Noord Carolina, Ohio en Florida, veranderde de stemming in de studio’s.....(lees hier verder)

In dezelfde editie van Civis Mundi, geeft Jan de Boer een voorproefje van de controversiele Trump aanpak,namelijk met zijn benoeming van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israel: "Nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israƫl: een rampzalige keuze van Donald Trump voor het vredesproces in het Israƫlisch-Palestijnse conflict"

Zoals de Amerikanen zeggen: "prepare yourself for a roller coaster ride".

No comments:

Post a Comment