Tuesday, October 4, 2016

De belangrijkste verkiezingen in jaren - in Civis Mundi -

 The US Electoral Commission
 door Cornelia Fassett (1879)/Wikimedia
Deze week is een artikel van mijn hand, 
"De belangrijkste verkiezingen in jaren" verschenen in Civis Mundi, een online politiek-cultureel tijdschrift "dat wetenschappelijk niveau wil combineren met grote toegankelijkheid. Een tijdschrift met speciale belangstelling voor internationale verhoudingen, Europa, politieke filosofie en religie."

Dit artikel gaat over de achterliggende problemen in Amerika en laat zien dat het werkelijke belang van de a.s. Amerikaanse verkiezingen, eigenlijk los staat van de twee leidende kandidaten - hoewel daar in de media wel de meeste aandacht naar toe gaat. Ik begin mijn artikel als volgt:

"Dinsdag 8 november vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats, een van de belangrijkste verkiezingen in jaren. Natuurlijk is het niet onbelangrijk wie de kandidaten zijn: enerzijds, de impopulaire maar door het establishment gesteunde Democraat Hillary Clinton en anderszijds, de politieke outsider, bombastische populist en Republikein Donald Trump, die nauwelijks van harte wordt gesteund door zijn eigen Republikeinse partij. Hoewel dit een zeer onverwachte en daardoor boeiende tweestrijd is, besteden de Nederlandse – en buitenlandse - media teveel aandacht aan deze persoonlijkheden en zien daardoor het grotere belang van deze verkiezingen over het hoofd.

Het grotere belang betreft de onderhuidse crisis waarin Amerika en haar democratie zich in bevindt. Dit komt onder meer tot uitdrukking....


in een toenemend gebrek aan vertrouwen onder de Amerikanen: 65 procent van hen vindt dat het land zich in de verkeerde richting beweegt.  Slechts 19 procent van de Amerikanen heeft vertrouwen in de federale overheid, een dieptepunt sinds dit getal in 1958 73 procent bedroeg. Beide presidentskandidaten zijn de meest impopulaire kandidaten in meer dan dertig jaar. Daarnaast heeft  68 procent van de Amerikanen weinig of geen vertrouwen in de massamedia. Tegen deze achtergrond van wantrouwen en ontevredenheid, worstelt de VS al jaren met steeds groter wordende problemen, die, ongeacht de winnaar van deze verkiezingen, niet zonder fundamentele koersverandering zullen worden opgelost. Niettemin worden dit de belangrijkste verkiezingen in tijden, omdat het uur U van een aantal structurele problemen nu nadert en de uitslag in elk geval wel de richting van het land zal bepalen......." Lees hier verder.

No comments:

Post a Comment