Thursday, July 14, 2016

Voormalig EU Commissaris Barroso naar Goldman Sachs - een nieuwe nagel aan de EU doodskist

The Subsidized Mineowner, 1925
Wikimedia Commons
Vorige week kondigde de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, aan dat hij zal toetreden tot de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs als voorzitter van hun internationale divisie .....

Ga uw gang en laat dit bericht even goed op u inwerken: dit is dezelfde Barroso, die gedurende de jaren 2004-2014 voorzitter van de Europese Commissie was, toen Europa de ergste financiële crisis sinds de Grote Depressie doorstond, veroorzaakt door onzorgvuldig en frauduleus gedrag van met name Amerikaanse investeringsbanken, en ook toen Europa te maken kreeg met de Griekse schuldencrisis. Griekenland, dat lid werd van de eurozone dankzij het verhullen van de Griekse overheidsschuld door Goldman Sachs

Dit is ook dezelfde Barroso, die in 2005 een week op het jacht van de Griekse scheepvaartmiljardair Spiro Latsis doorbracht, een maand voordat de Commissie Griekse staatssteun van 10 miljoen  euro voor de Latsis rederij goedkeurde. Het was toen dat de inmiddels welbekende Nigel Farrage, lid van het Europees Parlement voor de Britse UK Independence Party, tevergeefs een motie van wantrouwen tegen Barroso indiende.

Het is ook dezelfde Barroso, die als minister-president van Portugal, en lid van de rechtse Sociaal-Democratische partij, gastheer was van een bijeenkomst op de Azoren in 2003 met de Amerikaanse president George W. Bush en de Spaanse en Britse premiers José María Aznar en Tony Blair, waarbij deze vier leiders gezamenlijk tot de beruchte invasie van Irak besloten, een besluit waarvan we inmiddels weten hoe verwoestend en misplaatst die was. En had ik al verteld dat Barroso ooitstudentenleider was van de ondergrondse maoïstische MRPP partij. Hoewel dit laatste als een jeugdzonde kan worden gezien, heeft Barroso duidelijk aangetoond van alle markten thuis te zijn, ongeacht de gevolgen voor anderen.

Nu dan sluit Barroso zich aan bij Goldman Sachs. Dit is dezelfde Goldman Sachs die profiteerde van de Amerikaanse hypothekencrisis in 2008, door frauduleuze hypotheekobligaties te ontwikkelen en te verkopen en door te profiteren van de bailout van de herverzekeraar AIG voor een bedrag van 12.9 miljard dollars, -  waarvan  2.9 miljard dollars winst voor Goldman, let wel een winst die nooit in een vrije markt economie zou zijn gemaakt, in tegendeel  - een reddingsactie die nota bene opgetuigd was door de toenmalige minister van Financieen Henry Paulson, voormalig topman van Goldman Sachs. Dit is ook dezelfde Goldman Sachs die in 2008 profiteerde van een 125 miljard dollar bailout - samen met acht anderen van de  grootste Amerikaanse banken. Hoewel Goldman Sachs tijdens de crisis nagenoeg failliet was, slaagde Goldman erin met behulp van de bailout, in 2009 en 2010 zo'n 22 miljard dollars aan winst te rapporteren en minstens zo opvallend 31 miljard dollar aan bonussen uit te keren (gemiddeld 430.000 dollar per werknemer).

En dit is ook dezelfde Goldman Sachs, die door de werkelijke Griekse overheidsschuld te verhullen, ervoor zorgde dat Griekenland aan de criteria van het Verdrag van Maastricht voldeed en in 2001 tot de Eurozone kon toetreden. Naar verluidt verdiende Goldman 600 miljoen euro met deze transactie, en inmiddels is de schuld van Griekenland als onderdeel van deze transactie verdubbeld. Nu meer dan tien jaar later is de Griekse crisis nog steeds niet opgelost en is de levensstandaard van de Grieken dramatisch verslechterd. Voor een uitstekend overzicht van de rol van Goldman in Griekenland, zie hieronder de VPRO Tegenlicht documentaire (zie o.m. 29:30 met een uitleg hoe Goldman Sachs het invullen van regeringsposities regelt).

                                                     
                                           Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland/Tegenlicht

Had ik al verteld dat Goldman afgelopen januari 2016 (!) een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie heeft getroffen van 5 miljard dollar voor haar rol in de financiële crisis van 2008. Waarnemend assistent procureur-generaal Stuart Delery zei in een toelichting:

"Deze schikking houdt Goldman Sachs verantwoordelijk voor haar ernstig wangedrag in het valselijk verklaren aan beleggers dat de effecten die aan hen verkocht zijn gedekt waren door waardevaste hypotheken, terwijl Goldman wist dat deze hypotheken op het punt stonden van instorten. "

Ik neem aan dat de heer Barroso, met een jaarlijks EU-pensioen van Euro 125.000, een ruime keuze had aan nieuwe (bij)banen. Hij had kunnen kiezen voor een not-for-profit organisatie, bv een organisatie ten behoeve van de kwaliteit van zeewater en duurzame visserij, wat de Portugese vissers kan ondersteunen; hij had kunnen kiezen voor een gerenommeerde bank gespecialiseerd in het financieren van kleine bedrijven, ter ondersteuning van de lokale economie. Niets van dat alles.  hij koos voor het grote geld en tegen de belangen van de gewone Europeaan door zich aan te sluiten bij een geldmachine die onethisch gedrag en zelfs illegaal gedrag heeft tentoongespreid met verwoestende gevolgen voor EU-burgers in Griekenland en daarbuiten. Maar laten we de heer Barroso deze keuze niet al te veel aanrekenen. Hij bevindt zich ten slotte in goed gezelschap: vorige EU-commissarissen Mario Monti en Karel van Miert zijn adviseurs geweest bij Goldman Sachs, evenals de huidige president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi en de voormalige Duitse centrale bankier bij de ECB, Otmar Issing. In die zin is er niets nieuws onder de zon, of het moet zijn dat dit de zoveelste spijker in de EU doodskist is.


No comments:

Post a Comment