Tuesday, May 10, 2016

Het geheim van de Trump communicatie

Donald Trump
/M.Vadon Creative Commons
Vorige maand probeerde ik in mijn blogpost "Gyrovagues and Why People Vote for Trump" te verklaren waarom zoveel Amerikaanse kiezers op Trump hadden gestemd tijdens de voorverkiezingen. Mijn verklaring, afgeleid van een artikel "How to Legally Own Another Person" van Nicolas Taleb, was dat de kiezers niet  vóór Trump zijn, maar tegen de standaard politici die al jaren noch het algemeen belang of het belang van de gewone kiezer hebben behartigd.

Nu las ik een interessant artikel op de site Frankwatching, "Psychologische trucs & hypnose: hoe Donald Trump de verkiezingen wint" van Vincent van der Burg. een deskundinge op het gebied van Neuro Linguistisch Programmeren. Na analyse van de interviews en speeches van Trump, komt van der Burg met zijn verklaring waarom kiezers op Trump stemmen, namelijk doordat ze overtuigd worden door Trump's handige gebruik van psychologische trucs. van der Burg zegt o.m.:

".....Donald Trump gebruikt in zijn communicatie doelbewust en consistent manipulatieve taalpatronen die erop gericht zijn om grote groepen kijkers en luisteraars onbewust te beïnvloeden. Niet volgens de wetten van gezond verstand, logica en ratio, maar door het aanspreken van het onderbuikgevoel en evolutionaire angsten en driften.........."

Trump maakt daarbij gebruik van 6 lessen van de grondlegger van hypnose, Milton Erickson, m.n.1) Maak veel gebruik van ‘citaten’, zodat je alles kunt zeggen wat je wilt; 2) Benut alles, zelfs aanvallen van tegenstanders; 3) Houd het simpel; 4) Herkader negatieve gebeurtenissen tot iets positiefs; 5) Gebruik emotionele woorden; en 6) Shockeer eerst, red vervolgens,

Deze interessante analyse is ook aan de hand van onderstaande (Engelstalige) videoclip in grote lijnen te volgen. Of Trump's simplistisch overkomende manipulatief taalgebruik voldoende zal zijn om in juli de Republikeinse partij volledig voor zich te winnen, laat staan de President's verkiezingen te winnen, zal moeten blijken.

                                                         
                                                     How Donald Trump Answers a Question
                                                 

No comments:

Post a Comment