Thursday, November 17, 2016

Analyse van een verkiezing

Het is dinsdagmiddag 8 november en mijn vliegtuig is net geland op het chaotische John F. Kennedy vliegveld in New York. Vandaag staan de Amerikanen voor de vraag wie te kiezen als hun volgende, 45e, president: Hillary Clinton of Donald Trump? Een van Trump’s agendapunten is het herstellen en verbeteren van de infrastructuur van de V.S., waar ik het van harte mee eens kan zijn terwijl ik achterin de taxi al rondschuddend rijd over de hobbelige wegen van het vliegveld naar Manhattan.

Manhattan, het hart van de stad New York is zoals altijd druk en lawaaierig, maar er is ook een voelbare spanning. Spanning van veranderingen die eraan komen? Om de sfeer te proeven ga ik langs het stemlokaal vlak bij mij in de buurt in het centrum van de stad, waar een paar uur eerder de familie Trump hun stem heeft uitgebracht. Er staan lange rijen kiezers in de rij buiten de stemlokalen.

Rijen voor stemlokaal/AD
Binnen het stemlokaal/AD
Begrijpelijk omdat het vandaag om een belangrijke en controversiele verkiezing gaat, anderszijds ook wel vreemd omdat uiteindelijk zo’n 120 miljoen ofwel 45% van de stemgerechtigden niet stemmen. Hoe druk zou het bij alle stemlokalen zijn als plotsklaps tweemaal zoveel kiezers zouden opduiken?



’s Avonds kijk ik afwisselend naar verschillende zenders, het rechtse Fox, het linkse MSNBC en naar de..........


Friday, November 4, 2016

Breaking News - Nederlandse politiek moet de macht terugpakken, banalisering van de Europese cultuur, The Great Dictator, Clinton of Trump - 4/11/16

In deze regelmatige "Breaking News" post - met een knipoog naar de waan van de dag van "breaking" nieuwsberichten  - verwijs ik naar artikelen, interviews en andere berichten uit Nederlandse en internationale bronnen, die "breaking news" van context en kleur kunnen voorzien.

In this frequent "Breaking News" section - with a wink and nod to the ever "important" breaking news  - I highlight articles, interviews and other publications from international and Dutch sources, that offer a context to the many breaking news items we all are bombarded with:

Nederland:
Politiek moet de macht terugpakken - de Telegraaf - 
Voormalig D66 partijleider Jan Terlouw stelt vlak voor de viering van het 50 jarig bestaan van zijn partij dat "de politiek zijn macht aan multinationals heeft verjubeld, zo rekent hij ook zichzelf aan. „Pak die macht terug!" Over de EU zegt hij: "De globalisering is een feit......en aangezien je in de wereld meer kunt bereiken als lid van de Europese Unie, ben ik daar voorstander van.....Ik vind wel dat de Europese Unie zich moet beraden of het niet veel te veel om economie draait. Multinationals hebben de macht overgenomen. Zij maken de dienst uit........De voordelen van globalisering komen over het algemeen bij de welgestelden terecht. Hoe langer dat doorgaat, hoe meer de ontevredenheid groeit. Het gevolg is dat als reactie de Trump-achtigen straks de macht krijgen.” Luister ook naar Terlouw op NPO Radio1

Waarom wordt niet in Nederland geinvesteerd? - de Volkskrant -
In de discussie over het loslaten van de begrotingsdiscipline, breekt Professor A.J. Berkhout, mede-oprichter van het Centre for Global Socio-Economic Change, een lans om te investeren in de kennisinfrastructuur van Nederland. Echter niet door zomaar geld uit te geven aan het onderwijs, maar op basis van strategische plannen. Evenmin door de overheidschuld toe te laten nemen, maar door gebruikmaken van gelden die nu nog in het buitenland worden geinvesteerd, bv. de vermogens van de pensioenfondsen. Kortom, er is genoeg geld, blijkbaar geen goede bestemmingsplannen.

Europa:
Strijder tegen banalisering van de Europese cultuur - de Volkskrant -
Profiel van oprichter en directeur Rob Riemen van Nexus tijdschrift en denktank. "Hij is begaan met het lot van de Europese cultuur, die ontworteld dreigt te raken in een samenleving die ondernemers en volkszangers op het schild plaatst.......Vroegere studievriend van Riemen ziet hem als een profeet. 'Hij gaat in tegen de tijdgeest. Hij is er niet op uit om mensen te pleasen. Hij vertelt machthebbers ongeremd de waarheid. Hij roept dus onvermijdelijk weerstand op. En hij kan op de buitenwereld drammerig overkomen. Maar dat is eigen aan de moeilijke rol die hij op zich heeft genomen.' Zie ook het interview met Riemen in het Belgische blad Knack van eind vorig jaar, waarin hij o.m. zegt: "Europeaan zijn is geen kwestie van economie, politiek of geografie. Het is een humanistische ingesteldheid." Sic!

Amerikaanse verkiezingen:
Van hoop naar wanhoop - de Volkskrant - 
Columnist Derk Jan Eppink beschrijft de verschillen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 en 2016: in 2008 ging het om hoop en verandering en nu om wanhoop en angst. De verwachtingen van 2008 met Obama waren echter te hoog. Noch zwarte Amerikanen, noch de doorsnee Amerikaan zijn er op vooruit gegaan, integendeel. In 2008 lieten de gevestigde media Hillary Clinton vallen, nu schieten zij haar te hulp. De gevestigde media vallen nu dan ook door de mand als slaafse volgers en medestanders van de Democratische partij. De social media zijn tot nu de winnaar. Nu maar zien of Trump daar van kan profiteren de komende week.

Most Damaging Wikileaks - een lijst van de meest vernietigende Wikileaks emails van Clinton campagnemedewerkers. Teveel om op te noemen, en als je een aanhanger van Clinton bent of vertrouwen in het Amerikaanse politieke proces had, dan word je hier niet blij van: van het valsspelen bij de debatten door het doorgeven van de debatvragen voor het debat  tot het in de grond boren van Democratische tegenkandidaat Bernie Sanders en onethische giften aan Bill Clinton door de sponsors van het Clinton Forum. Ook al wint Clinton, haar campagne en de onthullingen tot nog toe zullen blijvende schade aan haar Presidentschap tot gevolg hebben.

FBI Sources Believe Clinton Foundation Case Moving Towards "Likely an Indictment" - Real Clear Politics -
"Sources inside the FBI provided Fox News important new pieces of information........an indictment is "likely" in the case of pay-for-play at the Clinton Foundation, "barring some obstruction in some way" from the Justice Department and they reported with 99% accuracy that Hillary Clinton's server has been hacked by at least five foreign intelligence agencies, and that information have been taken from it."  Het lijkt erop dat Murphy's Law in werking is voor de Clinton campagne: alles wat mis kan gaan, gaat ook mis.

When Excess is a Virtue - Forbes -
Engelse conservatieve historicus Paul Johnson schrijft in zijn Forbes column over politieke correctheid en hoe het m.n. Amerika beinvloedt. Hij valt direct met de deur in huis: "THE MENTAL INFECTION known as “political correctness” is one of the most dangerous intellectual afflictions ever to attack mankind.........America has been a land of unrestricted comment on anything–until recently. Now the U.S. has been inundated with PC inquisitors, and PC poison is spreading worldwide in the Anglo zone.......The world is disorderly and needs its leading nation to take charge and scare it back into decency. Donald Trump fits the bill....Trump is a man of excess–and today a man of excess is what’s needed."

The Great Dictator - een schitterende film van Charlie Chaplin uit 1940 - een satirische komedie over de opkomst van Adolf Hitler. Ook vandaag nog een film ter lering en vermaak over het gevaar van de dictatuur. Alleen wie is die dictator vandaag de dag? Amerikaanse auteur John Hogue stelt dat het niet om de personen Trump of Clinton gaat, maar om de "dictatoriale" macht van het multinationale bedrijfsleven, dat dankzij de uitspraak van het Amerikaanse Hoge Raad ("Citizens United") onbeperkt geld mag overmaken aan politieke campagnes. Wat men hiervan ook mag denken, kijk m.n. naar de toespraak van de dictator beginnend bij 1u:56min.



Media:
New York Times Profit Slumps - The Wall Street Journal -
Er kwamen al eerder signalen dat het vlaggeschip onder de kranten, de New York Times, hoewel wereldwijd bekend en online gelezen, het moeilijk heeft. Het Parijse hoofdkantoor van de International New York Times (het voormalige The International Herald Tribune) werd recent gesloten. Nu wordt bekend gemaakt dat de advertenties in de gedrukte krant het derde kwartaal met 19% af is genomen. Vergelijkbaar slecht nieuws kwam van de andere grote krantenuitgevers Tronc en Gannett.

Boekbespreking:
Homo Deus: A Brief History of Tomorrow by Yuval Noah Harari - The Sunday Times -
een goede boekbespreking van het nieuwe boek Homo Deus van de Israelische historicus en futuroloog Yuval Harari. Harari beschrijft hoe de nieuwe technologieen dramatische en catastrofale effecten zal hebben op de mens. Volgens de Sunday Times is dit boek te negatief en apocalyptisch is, maar geeft wel stof tot nadenken hoe we met nieuwe techonlogieen om kunnen gaan.