Familie zonder huis van Rafaat Bilal |
Daarnaast zijn volgens de VN-vluchtelingen organisatie UNHCR 6 van de 10 Syriërs op de vlucht, dat wil zeggen zo'n 13.5 miljoen Syriërs. Hiervan zijn 4 miljoen inmiddels naar het buitenland gevlucht: Libanon, Jordanie, Irak en met 2.7 miljoen vluchtelingen het grootste aantal in Turkije terechtgekomen. Daarnaast is er de afgelopen jaren ook een uittocht naar Europa begonnen, met name naar Duitsland maar met zo'n 40.000 Syrische vluchtelingen ook naar Nederland.
Ondanks deze voortdurende dramatische situatie, zijn er ook positieve ontwikkelingen en initiatieven te ontwaren. In Den Haag bezocht ik laatst een tentoonstelling onder de naam Life, Death and Art in Syria, waar Syrische kunst en kunstenaars centraal staan. Deze kunst van Syrische vluchtelingen en hun verhalen geven een idee van hoe de Syriërs het conflict zelf beleven.
De tentoonstelling is een initiatief van Fanack, een in Den Haag gevestigde international media organisatie die zich onder meer richt op het bieden van informatie en analyse over het Midden-Oosten. (voor de volledigheid vermeld ik dat Fanack een content partner is van Cosimo, waarvan ondergetekende uitgever is. We hebben gezamenlijk een collectie van klassieke boeken over het Midden-Oosten uitgegeven. Daarnaast heeft Cosimo ook het boek Syria, the Desert and the Sown (1907) van Gertrude Bell uitgegeven, dat als een van de beste historische reisboeken over Syrie wordt beschouwd.)
De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met Nieuwspoort, het internationale perscentrum dat letterlijk aanpalend is aan het parlement en de galerie Frank Taal. Voor een ieder die in de buurt is biedt deze expositie inzicht en inspiratie - nog tot 15 september - en daarnaast zijn online de verhalen van de kunstenaars te lezen.
Wie deze kunstenaars wil ontmoeten en hun verhalen wil horen, kan zich aanmelden voor een speciale avond met traditionele Syrische gerechten en Syrische muziek op maandag 12 september in Nieuwspoort.